logo

Beiaarden

MERIDIAAN is sinds meer dan 50 jaar actief en heeft in die tijd een enorme ervaring opgebouwd op het gebied van constructie, plaatsing, restauratie, herstel, onderhoud van beiaarden voor kerkgebouwen, openbare gebouwen en privé woningen.

Automatische beiaarden

Beiaardklokken hangen meestal hoog in een toren, waardoor de klanken een grote reikwijdte hebben en door een groot publiek kunnen worden beluisterd. Beiaardklanken trekken ieders aandacht.


Een beiaardklok moet, om goed met de andere beiaardklokken samen te klinken, qua zuiverheid van toon aan zeer hoge eisen voldoen.

De automatische beiaard werd vroeger mechanisch aangedreven door trommelspeelwerken die uitgerust waren met pinnen die de hamers volgens het principe van de zwaartekracht op de klokken lieten vallen. Dergelijke installaties worden vandaag met zorg gerestaureerd.

Nieuwe automatische beiaarden worden computergestuurd. Hun betrouwbaarheid is zeer groot. Ook is de capaciteit vrijwel onbeperkt. Muziek kan op een eenvoudige manier geprogrammeerd en gewijzigd worden. Door gebruik te maken van een elektronisch uurwerk kunnen de melodietjes bovendien aangepast worden aan het seizoen of aan bepaalde feestdagen.

Al meer dan 50 jaar zijn beiaarden de kernactiviteit van ons bedrijf. Hierin zijn wij gespecialiseerd, hier ligt onze ervaring en vakmanschap.

Handbespeelde beiaarden

Grotere beiaarden worden via een stokkenklavier bespeeld door de beiaardier. De klokken worden door middel van stok-en pedaaltoetsen aangeslagen.


Aangezien de beiaard een mechanisch muziekinstrument is waarbij de toetsbeweging door een rechtstreekse verbinding wordt overgebracht op de klepel, is hij ook een aanslaggevoelig instrument.
Op een handbespeelde beiaard kan men dus perfect zacht en sterk spelen, afhankelijk van de kracht waarmee de stokken van het klavier worden neergedrukt.

MERIDIAAN besteedt de grootste zorg aan de afwerking zodat de beiaardier verfijnd spel kan realiseren op het toreninstrument.

Er zijn een groot aantal elementen die een handbespeelde beiaard uniek maken: de kwaliteit van het klavier, de inrichting, enz.

Aan de meeste beiaarden is, naast het klassieke stokkenklavier, een automaat verbonden.

 

Onze website gebruikt cookies om u de best mogelijke gebruikservaring te bieden en om onze producten en diensten te verbeteren. Door onze website te bezoeken, aanvaardt u onze cookies. Meer informatie.

Ik ga akkoord